Het kan je niet ontgaan zijn; de nieuwste trend op het gebied van voeding & diëten. Het “Pioppi dieet”, genoemd naar het dorpje Pioppi in Italië, waar de westerse leefstijl nog niet is doorgedrongen en waar men tot op hoge leeftijd nog actief blijft. Dr. Aseem Malhotra en Donal O’Neill schreven het boek welke belooft dat je in drie weken tijd je gezondheid kunt verbeteren als je het Pioppi dieet volgt. Door je voeding en leefstijl aan te passen kun je op korte termijn zeker goede resultaten behalen. Maar het geheim van Pioppi zit hem juist in het levenslang volhouden van een gezonde, stressvrije leefstijl. Wisten we dit niet al?

In Pioppi eet men hoofdzakelijk uit eigen moestuin, omdat er geen supermarkten zijn. Men eet veel groenten, fruit, vis en olijfolie. Een echt mediterraans dieet dus, maar dat is niet super mager. Goed of slecht vet; beiden leveren veel energie en dus calorieën. Aan de andere kant: goed vet is wel de beste voedingsstof voor een gezond hart. Als je in verhouding vetrijk eet en minder koolhydraten, verbeteren je bloedvetten. Omdat er geen supermarkt is in Pioppi eten de inwoners nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen zoals fabrieksbrood, ontbijtgranen, kant- en klare sauzen, koekjes en toetjes. Daardoor krijgt men vanzelf minder suikers, zout en transvetten binnen en dat is gunstig voor de gezondheid.

Een gezond dieet dus, maar niet zo nieuw als het doet overkomen. Veel groenten, voldoende vetten en weinig suikers. Daarnaast: ‘s avonds niet meer eten, niet te laat naar bed en ‘s morgens vroeg en goed opstaan. Herkenbare stof; niet alleen voor diëtisten maar ook voor de cliënt. Het klinkt wel leuk en vrolijk: “Pioppi”, maar voor mij is het alleen de Italiaanse klank die het aantrekkelijk maakt.