Eén van de vragen die ik afgelopen week ontving in het kader van #vraaghetdediëtist op de #dagvandediëtist is: “Je hoort zoveel over koolhydraatarme diëten. Is dat nou wel zo gezond?

 #Voedingscentrum #NTVD Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek

Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Dat kan in enkele gevallen gunstig zijn, bijvoorbeeld voor het verbeteren van bloedsuikerwaarden bij Diabetes of voor klachtenvermindering bij bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom. Er zitten voor- en nadelen aan een koolhydraatarm dieet. Een voordeel is dat het koolhydraatarm dieet vaak eiwitrijk is en het eten van voldoende eiwitten tijdens het afvallen ervoor zorgt dat spiermassa behouden blijft. Daarnaast kunnen eiwitten je een langer gevoel van verzadiging geven. Een nadeel van het koolhydraatarme dieet is dat het ook vaak veel (verzadigd) vet bevat en dat is minder gezond voor je. Verzadigd vet verhoogt namelijk het LDL- (slechte) cholesterol in het bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Een ander nadeel is dat het dieet de kans op tekorten in de voeding vergroot, omdat bepaalde voedingsmiddelen worden vermeden. Tekorten kunnen ontstaan in met name bepaalde B-vitaminen, voedingsvezels en het mineraal jodium. Jodium is onmisbaar voor de productie van schildklierhormonen. Het lichaam maakt zelf geen jodium aan, dus moeten we dit uit onze voeding halen. Een belangrijke bron van jodium is brood, welke wordt weggelaten in het koolhydraatarme dieet. Valt het jullie ook op dat er steeds meer mensen schildklierproblemen hebben?!

Wat vindt de diëtist?
In mijn optiek kan een koolhydraatarm dieet (in bepaalde gevallen) best zinvol zijn. Het is echter belangrijk om te kijken welke (vervangende) producten je gebruikt en daarnaast naar de duur van het dieet.