Teveel zout is schadelijk, maar een beetje zout heb je nodig om gezond te blijven; per dag zo’n 3 tot 4 gram. En 6 gram is de maximale hoeveelheid die nog “oké” is. In Nederland eten mensen gemiddeld zo’n 9 gram zout per dag! Een leuke tool om te checken hoeveel (verborgen) zout jij binnen krijgt is de Zoutmeter van de Nierstichting (https://nierstichting.nl/zoutmeter/#/).

Voor iedereen, óók voor mensen die géén hoge bloeddruk hebben, is het goed om te minderen met zout. Een effectieve manier om minder zout binnen te krijgen is om geen extra zout toe te voegen. Ook het vervangen van zoute producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen (de “pakjes en zakjes”), bewerkt vlees, bewerkte vleeswaren of kant-en-klare vleesvervangers, borrelnootjes en chips door ongezouten varianten of natriumarme varianten heeft groot effect. Wist je dat ‘gewone’ bouillon bijna 6x zo zout is als natriumarme bouillon? En proef je nou echt verschil wanneer je een natriumarme variant toevoegt?!

Gebruik vaker en meer verse kruiden als je je gerecht op smaak wilt maken. En als je niet zo’n keukenprinses bent kun je de Kruidenwijzer van de Nierstichting gebruiken (https://nierstichting.nl/kruidenwijzer/); nog zo’n handige tool! De Kruidenwijzer geeft aan welke kruiden het beste bij een product passen; van groenten, zelfgemaakte soepen, sauzen, vlees tot vis. Je kunt de Kruidenwijzer bestellen, maar ik kan er ook eentje in je brievenbus doen. Laat maar weten 😉

Kun je echt geen afstand doen van het zoutvaatje? Er zijn ook zoutvervangers te koop waarin het natrium voor iets meer dan de helft is vervangen door kalium. Voorbeelden hiervan zijn gejodeerd LoSalt of Jozo Light (groene verpakking). Het populaire Himalayazout en andere zeezout-soorten zijn hetzelfde als gewoon keukenzout en zijn dus géén gezondere keuze.
Let op: mensen met nierproblemen en/of mensen die medicijnen hebben voor de bloeddruk moeten letten op hun inname aan natrium en kalium. Raadpleeg eerst een diëtist of arts voordat je op eigen houtje aan de slag gaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Hartstichting, Nierstichting