Het aspergeseizoen is weer aangebroken en daar word ik héél gelukkig van! Van april tot en met juni kunnen we genieten van asperges van eigen bodem. Een goed moment om een aantal weetjes op een rij te zetten. De Koningin der groenten brengt namelijk veel gezonde voordelen met zich mee.

Lekker en gezond
Behalve dat asperges gewoon heel lekker zijn bevatten ze ook nog eens een heleboel vitaminen en mineralen: vitamine B1, B2, B11, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Hierdoor zijn ze goed voor onder andere het immuunsysteem, onze huid, het haar en de bloedstolling. Daarnaast hebben asperges een anti-oxiderende werking. Opvallend is dat het kopje van de asperge rijk is aan B-vitaminen. Deze vitaminen zijn belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam.

De mineralen die asperges bevatten zijn: kalium, calcium, ijzer en magnesium. Kalium is goed voor het zenuwstelsel en de stofwisseling, calcium is goed voor botgroei, botdichtheid, maar ook voor regulering van de bloeddruk. IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine en magnesium werkt goed tegen stress, maar ook tegen spierkrampen of spierpijn. Ander gezondheidsvoordeel is dat de asperge vochtafdrijvend werkt en daardoor goed is voor de nieren.

Heel verantwoord
Asperges bevatten weinig calorieën en zijn dus heel verantwoord. 100 gram (gekookte) asperges bevatten slechts 18 kcal, 3 gram koolhydraten, 1 gram eiwit, 0 gram vet, 0 gram verzadigd vet en 1,2 gram vezels. Het is meestal de traditionele bereidingswijze met roombotersaus, gekookte eieren en ham die maakt dat er een stuk meer calorieën en vet in het gerecht zitten, maar gelukkig zijn er een heleboel (gezonde) manieren om je asperges klaar te maken!

Verse asperges
Hoe verser de asperges, hoe meer smaak en meer vitaminen ze bevatten. Maar, hoe weet je of je asperges vers zijn? Verse asperges piepen! Als je de asperges voorzichtig over elkaar heen wrijft en je dan gepiep hoort, dan heb je verse asperges te pakken! Hoe minder ze piepen, hoe minder vers. Natuurlijk kun je ook op het etiket kijken hoe lang ze nog houdbaar zijn, bijvoorbeeld als ze verpakt zijn in een bakje.

Hoe bewaren?
Asperges bewaar je in de koelkast. Als je ze in een vochtige theedoek verpakt kun je ze zo’n 7 dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar dan moet je ze van te voren even kort koken.

Asperges koken
Hoe kook je de lekkerste asperges? Snijd de harde onderkanten van de asperges af en schil ze met een dunschiller of aardappelschilmesje. Ga voorzichtig met de asperges om; we willen niet dat het kopje afbreekt! Kook ze 8-10 minuten in een klein laagje water. Door ze met weinig water en niet te lang te laten koken, blijven de vitamines en de smaak het beste behouden.

Wit, groen & paars!
Wist je dat asperges in drie kleuren verkrijgbaar zijn? De witte asperge is de meest geproduceerde en verkochte variant. Deze asperge is de enige die onder de grond groeit. In Nederland wordt de groene asperge inmiddels ook regelmatig gegeten. Deze asperge, veelal gegeten in mediterrane landen zoals Italië, kan met schil gegeten worden. Naast de witte en groene variant kennen we paarse asperges. De paarse asperge wordt op zeer kleine schaal geproduceerd en verkocht. Door het hoge suikergehalte is deze asperge erg geschikt voor verwerking in verse salades. Ook deze asperge hoef je niet perse te schillen, een klein stukje van de onderkant afsnijden is genoeg. De groene en paarse asperges groeien boven de grond en bevatten meer vitaminen dan witte asperges. Nog meer reden om de gekleurde varianten eens uit te proberen!