Voor de rubriek ‘Lekker dan’ van het mooiste blad van Balkum en Mirroi kwamen Marenna en Edith bij mij thuis langs om te praten over ‘gezonde voeding’. Of ik een recept had welke gezond was… Één recept??! Gezonde voeding is voor iedereen anders. Het gaat niet om één voedingsmiddel, maar om je hele voedingspatroon. Dat wat je de hele dag eet en drinkt. De één voelt zich beter met koolhydraat-arm eten, de ander wil liever vet beperkt eten.

Afhankelijk van iemands hulpvraag wordt beoordeeld wat voor hem/haar de beste voeding is. Iemand met diabetes doet er verstandig aan om te letten op de koolhydraten (en met name de koolhydraat verdeling) over de dag. Iemand met hart- en vaatziekten doet er verstandig aan om te letten op de vetten en zouten in de voeding. Heeft iemand een allergie, dan zijn er bepaalde voedingsmiddelen waarvan je daadwerkelijk ziek wordt. Kortom: een advies ten aanzien van de voeding, hoort een op de persoon afgestemd advies te zijn. Persoonlijk advies; een advies op maat.

Spruitjessoep

Waarom ik heb gekozen voor de spruitjessoep??! Ik bedoel; de meesten die denken aan spruitjes, springen niet meteen een gat in de lucht. Juist daarom dus! Groenten zijn voor iedereen goed. Ze leveren een heleboel voedingsstoffen en zijn caloriearm. Je kunt er dus niet dik van worden. En; het is even wat anders dan anders.
Heb je moeilijke (groente)eters thuis dan is de spruitjessoep ook een uitkomst! Omdat de soep gepureerd wordt, zullen de kindjes niet merken dat ze spruitjes eten. Dat scheelt heel veel gemopper aan tafel!

Recept: Spruitjessoep met geraspte kaas

Voor- of hoofdgerecht | Bereiding: 55 minuten | voor 4 personen

Ingrediënten
500 gram spruitjes
2 zoete aardappelen (of 2 kruimige aardappelen)
1 grote ui
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
1,5 liter groentebouillon (3 bouillonblokjes, met minder zout)
geraspte 30+ kaas
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze: Snipper de ui en snijd het teentje knoflook in kleine stukjes. Schil en snijd de zoete aardappelen in kleine blokjes. Maak de spruitjes schoon en snijd er de kontjes af. Verhit een scheutje olie in een grote soeppan en bak hierin de ui en de knoflook ca. 3 min. al omscheppend op middelhoog vuur aan. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ze al omscheppend ca. 3 minuten mee. Voeg nu 1,5 liter groentebouillon toe en breng het geheel in ca. 5 minuten aan de kook. Voeg tot slot de spruitjes toe en laat de soep ca. 15 minuten op middelhoog vuur staan. Pureer de soep hierna met een staafmixer tot één gladde massa. Breng op smaak met versgemalen peper. Verdeel de soep over 4 borden of kommen. Garneer met een handje geraspte 30+ kaas.

 

 

 

 

 

 

 

Variatietip: Heb je de spruitjessoep een keer gemaakt, dan kun je gemakkelijk variëren met andere groenten, zoals: broccoli, spinazie of courgette.

Voedingswaarde (per persoon):

  • energie: 243,5 kcal
  • koolhydraten: 24 gram
  • eiwitten: 7 gram
  • vetten: 4.2 gram
  • wv. verzadigde vetten: 1 gram
  • vezels: 7.8 gram