Hoewel steeds meer vraag is naar koolhydraatarm- en glutenvrij brood, is deze hype voor de meeste mensen niet perse gezond. Kies liever voor kwaliteit; wat goed is voor jou én voor het milieu. Veel mensen schrappen brood uit hun voedingspatroon met als doel (sneller) afvallen, terwijl brood an sich geen dikmaker is. Brood, en voornamelijk volkorenbrood, bevat juist veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Maar zoals voor alles geldt: wanneer je te veel van iets eet en dus méér calorieën inneemt dan je dagelijks verbruikt, kan je aankomen.

Als je in de supermarkt loopt valt waarschijnlijk wel op dat bijna overal “volkoren” op staat. Maar helaas betekent dat niet altijd dat het product ‘echt’ volkoren is. Brood mag alleen volkoren heten wanneer alle onderdelen van de hele graankorrel in zijn natuurlijke verhouding wordt gebruikt. Volkorenbrood bevat daarom alle voedingsstoffen en vezels die de graankorrel te bieden heeft. De kleur van het brood verklapt níet of brood volkoren is; moutmeel maakt brood bruiner en geeft een lichtzoete smaak. De ingrediënten helpen je wel:

Hoe herken je volkorenbrood als je naar het etiket kijkt?

  • Volkorenmeel is het 1e ingrediënt wat vernoemd staat in de ingrediëntenlijst
  • Het wordt gemaakt van 100% volkorenmeel
  • Om het makkelijker te maken wordt elk brood binnenkort aangeduid met de term: wit, bruin of volkoren

Waarom brood belangrijk is in een gezond voedingspatroon:

  • Brood is erg voedzaam, het geeft energie en vult goed; de ideale brandstof voor de hele dag!
  • Bruin- en volkorenbrood bevat relatief weinig calorieën en weinig vetten.
  • Naast energie, vitaminen en mineralen levert brood voedingsvezels; die het risico op chronische ziekten verlaagt.
  • In brood zit het mineraal jodium wat nodig is voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling. Mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout zoals veel biologisch brood, lopen het risico op een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen.
  • Brood is een duurzaam product en een natuurlijke bron van plantaardige eiwitten.
  • Brood kan op ieder moment van de dag; ook als tussendoortje, bij de warme maaltijd of bij de borrel.
  • Een boterham is klaar in een paar minuten; het is makkelijk te besmeren en mee te nemen.

 

 

 

 

 

Ter vergelijking

 

 

 

 

 

Bron: NEVO-tabel, RIVM & www.brood.net